Harrison Assessments Yetenek Yönetimi Sistemi (HAYYS), 1990 yılında Dan Harrison tarafından geliştirilen bir yetenek yönetimi sistemidir. Sistem;
Kişilik tarzlarını değil, performansı etkileyen 175 kişisel özelliği değerlendirir.
Dünya üzerinde 50 ülkede çalışan ve danışmanlık ofislerine, 3 milyondan fazla kullanıcıya, 40 dan fazla dilde hizmete, içerisinde 6500’den fazla iş başarı formülüne sahiptir.
Temel olarak; memnuniyet performans teorisi ve paradoks teknolojisi kullanılarak geliştirilmiştir.
Farklı iş başarı formüllerine ve davranışsal yetkinliklere göre bireysel ve ekip raporları oluşturabilmektedir.
Harrison tarafından yapılan araştırmalar, yaptıkları işin en az % 75’inden keyif alan çalışanların başarılı olma olasılığının üç kat daha fazla olduğunu göstermektedir. Memnuniyet performans teorisinin temelinde bu araştırma sonuçları yer almaktadır. Paradoksal teknoloji ise kişinin güçlü yönlerinin gerçek güçlü yön olmayabileceğini, diğer davranış ile etkileşimin sonuçlarını ortaya koymaktadır.
Davranışsal yetkinlikler konusunda oluşturulan raporlardan bir tanesi de “Duygusal Zekâ” raporudur.
Duygusal Zekâ kavramı; kendini tanıma, iç motivasyon ve iç yönetim, sosyal farkındalık ve hizmet odaklılık, ilişkilerde liderlik bileşenleri esas alınarak değerlendirilmektedir. Bu dört bileşenin her biri temel özellikler, istenen özellikler, kaçınılması gereken özellikler başlıkları altındaki davranış özelliklerini değerlendirmektedir. Sistem istendiğinde, bu özelliklerin paradoks grafiği içerisindeki değerlendirmeler ile birleştirilebilmesini ve ekip raporlarını oluşturulmasını sağlamaktadır.
Duygusal Zekâ Raporunda yer alan dört yetkinlik aşağıda kısaca açıklandığı gibidir.
Kendini Tanıma: Hatalarını kabul eder ve diğer kişilerden gelecek geribildirimlere açıktır; kendini kabul eder ve aynı zamanda kendini geliştirmek için yapabilecekleri üzerine düşünür; stres ve baskıyı yönetebilir. Değerlendirmede 3 davranışsal özellik (farklı görüşlere açık, kendini kabul etme ve kendini geliştirme) dikkate alınmıştır.
İç Motivasyon ve İç Yönetim: Mükemmelliği yakalamak için çabalar; fırsatları değerlendirmek için harekete geçer, zorlu hedeflerin peşinden gitmek için olumlu bir düşünce yapısına sahiptir, hedeflenen sonuçlara odaklanırken değişimlere uyum sağlar. Değerlendirmede 5 davranışsal özellik (olası sorunları analiz eden, coşkulu, iyimser, inisiyatif alan, zoru başarma isteği) dikkate alınmıştır.
Sosyal Farkındalık ve Hizmet Odaklılık: Diğer kişilerle ilişkileri empati ve şefkate dayalıdır; kendini önde tutma ve yardımseverliği dengeleyerek iki tarafın da kazançlı çıktığı sonuçlar elde etmeyi başarır; herkesin faydasına yönelik katkıda bulunmaktan keyif alır. Değerlendirmede 3 davranışsal özellik (yardımsever, sıcakkanlı / empati, inisiyatif alan) dikkate alınmıştır.
İlişkilerde Liderlik: Kişilerin iş birliği becerilerinin ve takım çalışmasının geliştirilmesi için diğer kişileri etkiler, ilham verir ve rehberlik eder; üretkenliği, güveni ve grup sinerjisini artırmak için kişilerarası çatışmaları yönetir. Değerlendirmede 7 davranışsal özellik (etkileme, olası sorunları analiz eden, işbirliğine açık karar verici, işbirliği yapan, etkili uygulatma, işbirliği talep eden, liderlik etme isteği) dikkate alınmıştır.
Bireysel ve kurumsal çözümler ve demo rapor için lütfen bizimle iletişim kurun.
Comments